Pyhän Aleksanteri Nevskin Ritarikunta
Order of St. Alexander Nevsky

 

Vuonna 1725 Katariina I perustama ritarikunta. Kunniamerkki on perustettu Pyhän oikeauskoisen suuriruhtinaan Aleksanteri Nevskin sankaripyhimyksen mukaan. Kunniamerkki myönnettiin henkilöille, jAleksander Nevskiotka olivat erityisesti ansioituneet hallinto- tai sotilastehtävissä Venäjän hyväksi. Ritarikunta on yksiluokkainen. Kultaista ristiä, jossa on neljä kaksipäistä kotkaa ja joka on molemmilta puolin päällystetty punaisella emalilla, kannettiin vasemman olkapään yli kulkevassa nauhassa. Hopeisessa rintatähdessä on kyrillisin kirjaimin teksti: "Ansioista ja Isänmaan puolesta". Sodan aikana osoitetusta urhoollisuudesta, saattoi tämän kunniamerkin saada myös miekoin varustettuna, kuten useimmat muutkin venäläiset ritarikunnat.

Vaikka Pyhän Aleksanteri Nevskin kunniamerkki onkin yksiluokkainen, sitä seurasi järjestyksessä sama merkki briljantti- tai timanttikoristein varustettuna.

Venäläisiä ritarikuntien tunnuksia saatettiin myöntää myös ulkomaalaisille, valtion päämiehille ja ei kristityille. Jos kysymyksessä oli muun uskontokunnan edustaja korvattiin pyhimyksiä esittävät tunnukset merkeissä yleensä kaksipäisellä kotkalla. Tällaiset tunnukset ovat huomattavasti harvinaisempia.

 

Aleksander Nevski briljanttikoristein

 

 

Alkuun, Pyhä Andreas, Pyhä Aleksanteri Nevski, Pyhä Vladimir, Valkoinen Kotka, Pyhä Anna, Pyhä Stanislaus, Pyhä Katariina, Pyhä Yrjö, Yrjön Sotaritarikunta