Sytinski,
Nikolai Andrejevitsh.
Kapteeni

  Äänisen 90. jalkaväkirykmentistä.
Kauppiasperheestä Helsingin kaupungista
Uudenmaan läänistä.
Syntynyt 4.elokuuta 1871.

  Ottanut osaa Venäjän-Japanin sotaan
alikapteenina.
Nykyisessä suursodassa osoittamansa
kuntoisuuden ansiosta palkitaan Pyhän
Yrjön 4. asteen kunniamerkillä.

   

Äänisen 90. jalkaväkirykmentti

   

 Nikolai Andrejevitsh Sytinskin sotilasura alkoi vuonna 1888 Äänisen 90. jalkaväkirykmentissä, johon hän pestautui vapaaehtoisena. Käytyään viisivuotisen Aleksanterin kimnaasin Helsingissä Sytinski pääsi Vilnassa toimivaan jalkaväen junkkeriopistoon, jonka päätteeksi hänet ylennettiin alivänrikiksi. Sittemmin Sytinski palveli alikapteenina Venäjän-Japanin sodassa. Kapteeniksi hänet ylennettiin vuonna 1911.
 
N. A. Sytinski oli kiintynyt Äänisen 90. jalkaväkirykmenttiin ja kirjoitti myöhemmin sen historiikin. Suurella vaivalla hän keräsi laajan arkistomateriaalin, josta valitsi kertomukset rykmenttinsä aiemmista maineteoista. Silloisessa suursodassa Sytinski kunnostautui parantaen entisestään rykmenttinsä mainetta. Uroteoistaan hänet palkittiin Pyhän Yrjön 4. asteen kunniamerkillä.
 
HÄNEN KEISARILLINEN KORKEUTENSA päiväkäskyssä on lyhyt maininta N. A. Sytinskin uroteoista: Täten todistamme, että kapteeni NIKOLAI SYTINSKI palkitaan Pyhän Yrjön 4. asteen kunniamerkillä urheudesta, jota hän osoitti 26. elokuuta 1914 käydyssä taistelussa. Raskaasti varustettuihin vihollisasemiin tehdyn hyökkäyksen yhteydessä Sytinskin miehineen onnistui vallata vihollisen kaksi konekivääripesäkettä.
 
Elokuun 26. päivän aamuna vuonna 1914 kapteeni Sytinski sai rykmentin esikunnasta käskyn karkottaa 11. komppaniansa kanssa itävaltalaiset, jotka olivat asemissa läheisen metsän laidassa. Huolimatta miestensä uupumuksesta, komppania ei ollut nukkunut muutamaan viimeiseen yöhön, kapteeni Sytinski rohkaisi miehiään selostaessaan heille edessä olevan tehtävän.
 
Komppania lähti etenemään, alussa ryömien. Vihollinen ei ensin huomannut heitä, mutta aloitti kohta voimakkaan tulituksen, johon vihollisen tykistö kohta yhtyi. Taistelu kiihtyi, mutta Äänisen rykmentti ei pysähtynyt, vaan jatkoi etenemistään rauhallisesti. Ratkaisevalla hetkellä komppania, kärjessään kapteeni Sytinski, teki rynnäkön vihollisasemiin. Sytinski haavoittui oikeaan kylkeensä vihollisluodista, mutta jatkoi siitä huolimatta hyökkäyksen johtamista, sillä vihollinen ei vielä ollut luopunut asemistaan.
 
Kapteeni Sytiskin voimat olivat huvenneet taistelun aikana, hän ehti kuitenkin nähdä, miten 11. komppanian sotamies Jermolajev valtasi itävaltalaisen konekivääripesäkkeen ja tappoi kiväärinperällä itävaltalaisupseerin, joka oli tulittanut heitä murhaavasti pesäkkeestä.
 
Kapteeni Sytinskin menetettyä tajuntansa sotilaat siirsivät hänet turvaan, antoivat ensiavun ja sitoivat hänen haavansa. Kuljetusta varsinaiselle sidontapaikalle hän joutui odottamaan kuitenkin kokonaiset kymmenen tuntia. Sytinski oli haavoittunut niin pahoin, että hänet siirrettiin välittömästi selustaan. parannuttuaan hän palasi rykmenttiinsä ja jatkoi isänmaansa puolustamista.