Anders Edvard Ramsay
A E Ramsay

 

 

 

Pistoolipari; toinen suustaladattava, toinen takaa (piikkipanos)

Tulan aseseppien valmistama pistoolipari. 
Pistooleissa on Ramsay-suvun monogrammit
.

 

Harvinainen pistoolipari Suomesta; kaksipiippuiset (toinen piippu rihlattu, toinen sileä)

Ramsayn kaksipiippuinen pistoolipari. Valmistaja
 aseseppä Trummer Turussa (työskenteli jonkin aikaa
 Suomessa Krenatööritarkka-ampujapataljoonan
 asemestarina).

Lüttihin tussari; erikoisvalmisteinen ase A E Ramsaylle, kaiverrettu.

Anders Edvard Ramsayn erikoisvalmisteinen,
 kaiverrettu
L
üttihin tussarin lahja-ase

Anders Edvard Ramsay

jakaväen kenraali, kenraaliadjutantti, vapaaherra

 

Syntynyt Kuopiossa 23.3.1799, kuollut Helsingissä 12.5.1877.

 

Sotilasuransa Anders Edvard aloitti Pietarin paashikoulussa. Vuonna 1816 hänet nimitettiin kamaripaashiksi ja korotettiin 1818 vänrikiksi henkiv. Preorashenskin kaartin rykmenttiin. Anders Edvard Ramsay on niitä harvoja suomalaisia, jotka saavuttivat keisarikunnassa korkeimmat sotilasarvot ja jotka jo nuorina kuuluivat hallitsijain lähimpään seurapiiriin. Keisari Nikolai I:n täydellisen luottamuksen ja suosion hän saavutti nuorena upseerina dekabristi-kapinan aikana joulukuussa 1825, jolloin hän oli keisarillisen palatsin vahdin päällikkönä ollen niissä joukoissa, jotka Iisakin torilla puolustivat hallitsijaa ja valtaistuinta kapinallisia vastaan.

 

Heinäkuussa 1827 Anders Edvard nimitettiin Suomen opetuspataljoonan päälliköksi. Tämä pataljoona oli 1824 muodostettu niistä kolmesta värvätystä suomalaisesta jääkärirykmentistä, jotka keisarillisessa manifestissa määrättiin muodostettaviksi ja jotka 1827 muutettiin kuudeksi tarkka-ampujapataljoonaksi. Keisari Nikolai halusi saada tämän pataljoonan mallipataljoonaksi niille tarkka-ampujapataljoonille, joita hän aikoi muodostaa keisarikunnassa.

 

Heinäkuussa 1829 keisari ensimmäisen kerran tarkasti tätä pataljoonaa ja oli niin tyytyväinen, että korotti sen " nuoreksi kaartiksi" nimenään henkivartioväen Suomen Tarkk´ampujapataljoona. Seuraavana vuonna keisari Nikolai I saapui Helsinkiin ja tarkasti pataljoonan, havaiten sen olevan erinomaisessa kunnossa, ja nimitti nuoren everstin sivusadjutantikseen.

 

Joulukuussa 1830 sai pataljoona komentajansa mukana osoittaa kelvollisuuttaan sodassa Puolan kapinan kukistamiseksi. Maaliskuussa 1831 pataljoona marssi Kovnon luona Njemen-virran yli. Suomen kaartin pataljoona ja kaartin jääkärirykmentti muodostivat kaartin joukkojen etujoukon. Tulikasteensa Suomen kaarti sai Przetyczen taistelussa, jossa Ramsay johti koko tulilinjaa haavoittuen kiväärinluodista. Puolan sodassa osoitetuista ansioista Ramsay sai useita kunniamerkkejä, ja Suomen kaarti sai Pyhän Yrjön lipun.

 

Vuonna 1832 Ramsay oli komennettuna Berliiniin tutustumassa preussilaisten tarkka-ampujapataljoonien muodostamiseen ja aseistamiseen. Samana vuonna hän Pietarissa otti osaa jalkaväen aseistusta parantavan komitean töihin, ja sai myös toimekseen valmistaa Suomessa uudet järjestyssäännöt ensimmäiselle suomalaiselle meriekipaashille, jonka päällikkönä hän toimi.

 

Vuonna 1836 Anders Ramsay korotettiin kenraalimajuriksi ja nimitettiin 1838 kaikkien tarkka-ampujapataljoonien tarkastajaksi. Vuonna 1842 hankittiin kenraali Ramsayn aloitteesta Lüttihin tussareita, jotka myöhemmin  hyväksyttiin Venäjän armeijan virallisiksi tarkka-ampujakivääreiksi. Suomen Kaartin Kenraaliluutnantiksi Ramsay ylennettiin 1847 ja sen jälkeen, entisen virkansa lisäksi puheenjohtajaksi Suomen sotaväen ja luotsilaitoksen ylioikeuteen sekä Suomen sotajoukkojen tarkastajaksi.

 

Ramsay oli Moskovassa Suomen ritariston ja aatelin edustajana Aleksanteri II kruunauksessa vuonna 1855,  jolloin hänet nimitettiin Venäjän krenatööriarmeijakunnan komentajaksi ja korotettiin vapaaherran säätyyn. Kenraaliadjutantiksi hän tuli 1858 ja seuraavana vuonna jalkaväen kenraaliksi. Vuonna 1862 nimitettiin Ramsay kaikkien Puolaan sijoitettujen joukkojen päälliköksi. Hieman myöhemmin seurasivat nimitykset sotaneuvoston jäseneksi ja jalkaväen tarkastajaksi sekä lahjoitus Michailiskin sukukartano Puolasta. 50 vuoden upseeripalveluksen ansioista Ramsay nimitettiin Suomen kaartin toiseksi kunniapäälliköksi. Valtakunnanneuvoston jäseneksi hänet määrättiin 1870 ja 1875 hän sai Venäjän valtakunnan korkeimman kunniamerkin, Pyhän Andreaksen ristin